Schoonmaken van ouderdierbedrijf

By: Hosam Amro, Senior Manager Technical Service, Cobb Europe LTD

image2

Introductie

De eerste stap van elk ziektepreventieprogramma begint met een wel uitgebreid reinigingsplan. Dit plan is veelzijdig en omvat een strenge reeks principes, goede houderij- en managementpraktijken en een duidelijk begrip van het belang van het reinigingsproces voor de werknemer. Het doel van schoonmaken is het verminderen of doden van ziektekiemen die een bedreiging vormen voor de biologische veiligheid en de gezondheid van toekomstige koppels. Hieronder vallen ongedierte, knaagdieren, insecten, bacteriën, virussen en parasieten. Het schoonmaken van een pluimveestal is vergelijkbaar met het schillen van een ui, omdat het in lagen moet gebeuren. Allereerst is er het fysiek verwijderen van afval zoals vuil en stof en met hulpmiddelen zoals tractoren, blazers en bezems. Ten tweede is er de vermindering of verwijdering van vuil dat zich op oppervlakken en op moeilijk bereikbare plaatsen bevindt. Breng ten slotte water en ontsmettingsmiddelen aan om eventueel achtergebleven vuil, dat aan de apparatuur blijft kleven, los te maken.

 

Voorbereiding en voorreiniging

 • Zorg ervoor dat de stal helemaal leeg is voordat u gaat schoonmaken.
 • Insecten (vliegen, mijten, teken, kevers en kakkerlakken) zijn dragers van ziekten en kunnen deze verspreiden. Een effectief programma voor de uitroeiing en bestrijding van insecten is het meest effectief als de stal leeg, maar nog steeds warm is. Spuit een goedgekeurd insecticide zowel binnen als buiten het gebouw (inclusief een 6 meter brede ruimte rond de stal). De buitentoepassing is belangrijk omdat insecten op zoek gaan naar plekken om zich te verbergen en te overwinteren terwijl het gebouw afkoelt, waardoor uitroeiing moeilijker wordt. Het gebouw moet voor drie tot vier dagen worden gesloten na behandeling met insecticiden.
 • Gebruik na het wegladen van de kippen uit de stal lokdoosjes en vergif dat na een enkele dosis de dood veroorzaakt. Alle voer moet uit het aanvoersysteem worden verwijderd om knaagdieren naar de lokdoosjes te lokken. lokdoosjes moeten binnen en buiten de pluimveestallen worden geplaatst.
 • Verzamel en verwijder afval van de kippen in afgesloten vrachtwagens.
 • Onderhoud en reparatie uitvoeren van oppervlakken, waaronder vloerscheuren, deurkozijnen, beschadigde panelen, latten en apparatuur.

Droge reiniging

 • Alle reinigingswerkzaamheden moeten beginnen van de bovenkant (het plafond)  van de stal om vervolgens naar beneden te gaan om mogelijke herbesmetting van eerder gereinigde gebieden te minimaliseren.
 • Demonteer alle verwijderbare apparatuur, latten en hulpstukken, verwijder ze uit het gebouw en verzamel ze op een specifieke plek buiten de stal om ze schoon te maken.
 • Het schoonmaken (d.w.z. borstelen, schrapen, stofzuigers, luchtblazers enz.) dient te worden uitgevoerd binnen en buiten de stal, opslagplaatsen en eierkamers. Let tijdens het chemisch reinigen vooral op de ventilatoren en luchtinlaten, het lichtsysteem, de balken (vooral in de hoeken), het verwarmingssysteem en de elektrische apparatuur die niet kan worden verwijderd (bijv. motoren, schakelaars). Deze moeilijke gebieden moeten chemisch worden gereinigd door met perslucht te blazen. De eiertransportbanden moeten worden geopend en de eierbanden moeten worden verwijderd. Alle eierresten, stof en vuil moeten worden weggeveegd.

Natte reiniging

 • Bij nat reinigen wordt de stal met water en wasmiddelen geweekt en met een hogedrukreiniger gewassen. De waterkwaliteit moet minimaal geschikt zijn voor consumptie door dieren en vrij zijn van organisch of anorganisch materiaal dat de chemische werkzaamheid negatief kan beïnvloeden. Gebruik warm water (60 ° C, 140 ° F) voor alle natte reinigingsstappen.
 • Elektrische apparatuur, inclusief bedieningspanelen en schakelaars, moeten waterdicht zijn of bedekt zijn met plastic vellen en tape. Een internationale beschermingscode (IP) van IP65 of hoger is vereist voor het verlichtingssysteem om hogedruk reiniging te weerstaan. Spuiten onder hoge druk vergemakkelijkt het wassen van moeilijk bereikbare plekken. Correct wassen moet systematisch worden gedaan, beginnend van boven naar beneden en van de achterkant van de stal naar de voorkant, voorzichtig bewegend van de ene kant van de stal naar de andere kant. Alle oppervlakken moeten volledig worden schoongemaakt, inclusief plafonds, muren, voer- en watertoevoer, nesten en transportbanden. Als er veel water of vuil op de vloer wordt verzameld, verwijder dit dan om herbesmetting van eerder gereinigde gebieden te voorkomen.
 • Sommige apparatuur moet worden voorgeweekt om vuil los te maken, maar ze moeten allemaal boven de vloer worden geplaatst met voldoende droogruimte.
 • Andere kamers en inrichtingen zoals opslagruimten, eierkamers en persoonlijke voorzieningen zoals kantines, douches en toiletten moeten zorgvuldig met hoge druk worden gereinigd.
 • Watersystemen moeten worden gespoeld met hoge druk van 15 tot 30 psi en vervolgens worden gevuld met een ontsmettingsmiddel dat wordt gebruikt in overeenstemming met de aanbeveling van de fabrikant. Laat het ontsmettingsmiddel 24 uur inwerken. Vervolgens moet het opnieuw met hoge druk worden afgespoeld totdat het water dat eruit komt helder is.
 • Silo's moeten volledig worden geleegd en van bovenaf worden gereinigd door wassen onder hoge druk, zowel binnen als buiten. Voer dat uit een silo wordt gehaald, mag niet worden gebruikt voor volgende koppels.

Besluit

In de praktijk is sterilisatie op de locatie onmogelijk, maar alle mogelijke maatregelen die het risico op infectie helpen verminderen, zijn de moeite waard. Door een goed gepland reinigings- en ontsmettingsprogramma te integreren met een goede bioveiligheid, is de kans groter dat de resultaten van de fokkerij succesvol zijn. Grondige reiniging en ontsmetting tussen koppels is de eerste stap om te voldoen aan de voorschriften voor dierenwelzijn, het genetische potentieel van het ras te bereiken en de inkomsten te optimaliseren voor het bedrijf.

 

image1 v2

Beeld: Verwijderen van afval uit de stal als onderdeel van de voorreiniging.

Photo Source: Cobb-Vantress

 

image3

Beeld: Gebruik van hogedrukreiniging om vuil van de bovenkant van de stal naar de onderkant te verwijderen.

Photo Source: Cobb-Vantress

×